top of page

UTSTILLINGER

untitled-hamar1-lores.jpg

Nikolai Torgersen

Solo utstilling
2. mars - 20. mars

Utstillingsåpning lørdag 2. mars kl. 14.00

med Henrik Martin Dalsbakken, filmregissør og manusforfatter.

NIKOLAI TORGERSEN er en av de viktigste billedkunstnere i øverste sjikt blant våre samtidskunstnere. Han er en dyktig billedkunstner som etter få år har fått høy anerkjennelse og har stor suksess med alle kunstrelaterte fremførelser på sine utstillinger. Hans billedkunst har nådd frem til alle betraktere uavhengig av kunnskapsnivå. Det er en stor glede å presentere hans kunstverk i galleri HERVOLD på Hamar.

 

Nikolai Torgersen (f. 1990) er født og vokst opp i Oslo hvor han bor og har sitt atelier, han bodde også i Paris en periode før han etablerte seg i Oslo. Nikola hadde en vanskelig og turbulent barndom og store deler av hans liv bar preg av angst, depresjon og rus og i 20 års alderen fikk rusmisbruk en dominans i hans liv. Siden høsten 2020 har han vært nykter og fri for rus og han fant stor vilje og glede til å skape kunst.  Nå er han en av de mest ettertraktede billedkunstnere i Norge med stor suksess. Kunsten er svært viktig for Nikolai og han arbeider gjerne 15 timer hver dag. Han var alltid veldig kreativ som barn og begynte allerede som 14/15 åring å jobbe aktivt med kunst etter at ha droppet ut av skolen da han var 13 år. Nikolai Torgersen som har sin kunstutdannelse fra Einar Granum Kunstfagskole, var den yngste siden 1970 tallet som ble antatt og debuterte på høstutstillingen i 2012 og i 2019 deltok han igjen på høstutstillingen med fire arbeider i et samarbeidsprosjekt. 

Hans kunstnerkarriere startet med fotografering, grafisk design og illustrasjoner i flere sammenheng og på bunn ligger hele veien hans høye nivå med sine tegneferdigheter som han tydeliggjør i sitt kunstnerskap. Nikolai Torgersen begrenser ikke sine arbeider i noen stil eller materialbruk, han jobber mye med tegning og malerier, skulpturer og installasjon, men også med håndtegnede animasjoner, film og videokunst og digital grafikk og han bruker også tekst som inngår i mange  av kunstverkene. Hans verk inneholder gjerne en interessant blanding av realisme og abstraksjon og som han selv sier, alle opplever verden forskjellig og slik sett kan man si at all realitet er en form for abstraksjon. 

Nikolai Torgersen mottok Morten Ramms kunstnerstipend i 2020. I 2021 ble han tildelt Subjektprisen, Årets kunstner. 

Han har hatt flere separatutstillinger blant annet den største på Fineart våren 2022 og tidligere på Guttestreker, Galleri Dopsgate og Kelvin i Oslo, Litteraturfestivalen Galleri Zink Lillehammer og Gategalleriet Bergen i 2023 og har deltatt på flere gruppeutstillinger i Oslo. Det har gjennom disse årene vært stor publikumstilstrømning til alle hans utstillinger og hvor kjøpelysten er stort blant de mange som vil sikre seg et av hans kunstverk.

2. mars 2024 åpner han en stor separat utstilling hvor han disponere hele det store arealet i galleri HERVOLD på Hamar 

 

I 2023 var Nikolai Torgersen også å se på det store kinolerretet, i alle fall hans kunst, hvor han lånte sitt talent til den nye filmen om Munch. I scenene der Edvard Munch maler er det egentlig Nikolai som gjør det og det er også han som malte plakaten når Munch skulle ha utstilling i Berlin. Ettersom Nikolai Torgersen selv har blitt sammenlignet med Norges største kunstner, må man kunne si at dette var full klaff i alle sammenheng og ringen var sluttet. Filmen som har fått veldig gode kritikker anbefales på det sterkeste. Utstillingen i galleri HERVOLD åpnes av regissør, manusforfatter og filmprodusent av blant annet Munchfilmen og Konvoi: Henrik Martin Dalsbakken fra Hamar.

Serien Kunstnerliv i NRK starter i år 14. februar kl. 20.00 med tittelen Nikolai Torgersen og Edvard Munch.

For å få mere kunnskap om Nikolai Torgersen finnes info på hans nettside nikolaitorgersen.no eller på Facebook og @emogutt på Instagram. 

Utstillingen åpner lørdag 2. mars kl. 14.00 og varer til onsdag 20. mars. 

 

VELKOMMEN

bottom of page