top of page

NIKOLAI TORGERSEN
"She asks what the sunset means"


2. mars - 20. mars

Åpningstale av filmprodusent og regissør Henrik Martin Dalsbakken

NIKOLAI TORGERSEN er en av de viktigste billedkunstnere i øverste sjikt blant våre samtidskunstnere. Han er en dyktig billedkunstner som etter få år har fått høy anerkjennelse og har stor suksess med alle kunstrelaterte fremførelser på sine utstillinger. Hans billedkunst har nådd frem til alle betraktere uavhengig av kunnskapsnivå. Det er en stor glede å presentere hans kunstverk i galleri HERVOLD på Hamar.

Nikolai Torgersen (f. 1990) er født og vokst opp i Oslo hvor han bor og har sitt atelier, han bodde også i Paris en periode før han etablerte seg i Oslo. Nikola hadde en vanskelig og turbulent barndom og store deler av hans liv bar preg av angst, depresjon og rus og i 20 års alderen fikk rusmisbruk en dominans i hans liv. Siden høsten 2020 har han vært nykter og fri for rus og han fant stor vilje og glede til å skape kunst. Nå er han en av de mest ettertraktede billedkunstnere i Norge med stor suksess. Kunsten er svært viktig for Nikolai og han arbeider gjerne 15 timer hver dag. Han var alltid veldig kreativ som barn og begynte allerede som 14/15 åring å jobbe aktivt med kunst etter at han droppet ut av skolen da han var 13 år. Nikolai Torgersen som har sin kunstutdannelse fra Einar Granum Kunstfagskole, var den yngste siden 1970 tallet som ble antatt og debuterte på høstutstillingen i 2012 og i 2019 deltok han igjen på høstutstillingen med fire arbeider i et samarbeidsprosjekt.
Hans kunstnerkarriere startet med fotografering, grafisk design og illustrasjoner i flere sammenheng og på bunn ligger hele veien hans høye nivå med sine tegneferdigheter som han tydeliggjør i sitt kunstnerskap. Nikolai Torgersen begrenser ikke sine arbeider i noen stil eller materialbruk, han jobber mye med tegning og malerier, skulpturer og installasjon, men også med håndtegnede animasjoner, film og videokunst og digital grafikk og han bruker også tekst som inngår i mange av kunstverkene. Hans verk inneholder gjerne en interessant blanding av realisme og abstraksjon og som han selv sier, alle opplever verden forskjellig og slik sett kan man si at all realitet er en form for abstraksjon.
Nikolai Torgersen mottok Morten Ramms kunstnerstipend i 2020. I 2021 ble han tildelt Subjektprisen, Årets kunstner.
Han har hatt flere separatutstillinger blant annet den største på Fineart våren 2022 og tidligere på Guttestreker, Galleri Dopsgate og Kelvin i Oslo, Litteraturfestivalen Galleri Zink Lillehammer og Gategalleriet Bergen i 2023 og har deltatt på flere gruppeutstillinger i Oslo. Det har gjennom disse årene vært stor publikumstilstrømning til alle hans utstillinger og hvor kjøpelysten er stor blant de mange som vil sikre seg et av hans kunstverk.

2. mars 2024 åpner han en stor separat utstilling hvor han disponere hele det store arealet i galleri HERVOLD på Hamar

I 2023 var Nikolai Torgersen også å se på det store kinolerretet, i alle fall hans kunst, hvor han lånte sitt talent til den nye filmen om Munch. I scenene der Edvard Munch maler er det egentlig Nikolai som gjør det og det er også han som malte plakaten når Munch skulle ha utstilling i Berlin. Ettersom Nikolai Torgersen selv har blitt sammenlignet med Norges største kunstner, må man kunne si at dette var full klaff i alle sammenheng og ringen var sluttet. Filmen som har fått veldig gode kritikker anbefales på det sterkeste. Utstillingen i galleri HERVOLD åpnes av regissør, manusforfatter og filmprodusent av blant annet Munchfilmen og Konvoi: Henrik Martin Dalsbakken fra Hamar.
Serien Kunstnerliv i NRK startet i år 14. februar kl. 20.00 med tittelen Nikolai Torgersen og Edvard Munch. Se også Dagsrevyen NRK1 lørdag 17. februar kl. 19.00.
For å få mere kunnskap om Nikolai Torgersen finnes info på hans nettside nikolaitorgersen.no eller på Facebook og @emogutt på Instagram.
Utstillingen åpner lørdag 2. mars kl. 14.00 og varer til onsdag 20. mars.

external-file_edited.jpg

JULEKUNSTFEST 23

2. desember - 23. desember

GEIR YTTERVIK
Maleri
4. november - 24. november

Geir Yttervik (1955) er bosatt på Lunner på Hadeland.

Geir Yttervik er en billedkunstner som betraktes som en ”kunstnernes kunstner” han har vært faglig ansvarlig på Norges mest kjente tegne og malerskole , Einar Granums Kunstfagskole. Han vektlegger å lære studentene å utvikle sitt eget maleriske språk gjennom å bruke farger og form.

Han har sin egen utdanning fra Statens Håndverk-og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Hans egen uttrykksform er svært tidsriktig og spennende, gjerne med oljemaling i store formater, men også i akvareller og litografier. Hans bildeuttrykk er klart figurativt, med en koloristisk egenart hvor han fremfører realisme og samtid.

Bildene hans er gjerne dramatiske og med innhold av uavklarte situasjoner. Handlingene er konstruert og bildene kan gjerne minne om filmscener, og han bruker veldig ofte foto som utgangspunkt for sin billedkunst.  Komposisjonen og figurene i billedmotivet er plassert litt lenger frem i bildet, noe som gir oss betraktere en opplevelse av å være delaktig i det som utspiller seg i motivet.

Geir Yttervik er innkjøpt på de mest fremtredende kuratorers anbefalinger av offentlige samlinger som Museet for Samtidskunst, Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet, Norsk Kulturråd, men er også blant annet innkjøpt av Sørlandets Kunstmuseum Kristiansand, Statoils Kunstsamlinger, Norges Bank, Värmlands län samling og ikke minst av flere norske og internasjonale private samlere.

Tor-Arne Moen

Maleri
30. september - 20. oktober

Tor-Arne Moen (1966) er en norsk maler, grafiker og forfatter med atelier på Notodden i Telemark fylke siden 1992. Han har sin utdanning fra Kunsthøyskolen i i Bergen.
Maleren kjennetegnes med sin høyt oppdrevne figurative teknikk med en overflate bestående av grove og tykke malingstrøk med varierende penselbredde i lag på lag. Moen jobber som regel i serier over et tema som kan oppta ham i flere år før han skifter tema og stil og atter søker en ny vinkling i sine malerisk utgravninger. Noen ganger er skiftene så dramatiske mellom hans epoker at publikum knapt gjenkjenner maleren fra én utstilling til den neste. Moen hadde sitt gjennombrudd med en serie malerier til Hamsun samlede verker tidlig på 90-tallet og fortsatte med en serie ekspressivt utformede motorsykler. Siden har han malt seg gjennom et stort spekter av forskjellige tilnærminger til maleriet og vært innom de fleste klassisk, figurative disipliner med varierende motivkrets, som portretter, landskaper, byinteriører, burleske, fabulerende, mer eller mindre surrealistiske sammenstillinger mellom dyr og mennesker - kort sagt det meste.
I to perioder, fra 2004 til 2012 og fra 2017 og framover jobbet han med en nostalgisk tilnærming til maleriet med utgangspunkt i gamle svart-hvitt-albumfotografier som motivkrets og som støtte for øyet. Her gjenkjenner betrakteren straks den fotografiske referansen til en viss tid og en viss type fotografi, samtidig som han opplever den maleriske tilføringen i strøk og farge i fete, ofte ekspresjonistiske strøk. Både referansene og det maleriske foredraget har i disse bildene et sorgvakkert tilbakeskuende preg, samtidig som betrakteren må innse at bildene er laget i vår tid og sett med vår tids øyne og vår tids nostalgi. Kunstneren peker igjen og igjen på at tiden renner forbi og aldri kommer tilbake.
Utstillingen i Galleri Hervold viser en del av hans nostalgiske prosjekt og vil bestå av nye motiver med tilbakeskuende referanser.

Velkommen.

Kjell Nymoen

Maleri og grafikk
26. august - 16. september

Skulpturpresentasjon med Yvonne Nimar Sverige, Peder Istad Sverige/Norge, Fredrik K.B. Norge/Nederland og Rolf Jacobsen Danmark.

Kjell Nymoen (1939) er en av de viktigste billedkunstnere innen maleri og tegning, en av få nestorer innen kunstmiljøet i Hedmark/innlandet. Han har slitt med helsen, spesielt det siste året, men har en sterk vilje til å komme igjennom sykdomsperioden for han vil male og tegne mer. 

Galleri HERVOLD har gleden av presentere på denne utstillingen malerier og tegninger fra perioden før sykdom sa et foreløpig stopp for noe som helst arbeide i hans atelie for ca et år siden. Det er en begivenhet at han ville ha en utstilling til tross for situasjonen han er i, men ordene kom klart og tydelig da vi spurte ”jeg er med.”

Kjell Nymoen er mest kjent som maler hvor han synliggjør samspillet mellom mann og kvinne, musiserende figurer og landskapsbilder. Maleriene er utført i en stilisert uttrykksform hvor han bruker mye blått kombinert med innslag av andre farger som skaper et nyansert fargespekter duse pasteller og skarpe farger om hverandre. Malingen legges tykt på og skaper en relieffvirkning. Som han selv sier det” I billedkunsten er det ingen fredfull stillstands, men tvert om en alltid levende utviklingsprosess som må skje i mysteriets billedspråk og i denne fortellingens skjulte eller åpenbare lyskrets.

I tegningene viser han noe av det samme motivkretsen som i maleriene og han bruker gjerne tusj, blyant og kull.  Tegningen kan være faste komposisjoner, men veldig ofte spontant fabulerende. Tegningene med de faste komposisjonene viser temaer rundt ruinbyer, bybilder og diktningen til Rolf Jacobsen og enkelte andre poeter. De mer spontane fabulerende tegningene viser gjerne et symbolsk innhold hvor menneske er i fokus og veldig ofte par.

Kjell Nymoen er representert i alle de største offentlige museene og samlinger i Norge.

Han har hatt flere utstillinger hos galleri Dobloug og kunstnerforbundet i Oslo.

Galleri Hervold har formidlet hans malerier og tegninger siden tidlig på 90tallet og har hatt flere utstillinger og formidlet hans billedkunst til private, bedrifter og offentlige institusjoner i Hamar og regionen.

 

 

Yvonne Nimar (1952)

Hun er en høyaktuell og anerkjent svensk billedkunstner som arbeider hovedsakelig med skulptur i materialene glass, leire, sten og bronse. Hun utfordrer stadig vekk nye materialer og det skjer alltid noe nytt i møte med et nytt materiale. Hun ønsker å gi opplevelsen av hvert materiale en ny form.  Hun jobber fantasifullt i leire og mer abstrakt i stein hvor hennes praktfulle stein skulpturer oppstår. I glass kombinerer hun disse utrykkene som dukker opp igjen i bunnen av store karformer. Hun lager fotografiske bilder med glassverkene sine holdt i en hånd som motiver, det handler på en poetisk måte hvordan tredimensjonale objekter vises i to dimensjoner.

Yvonne Nimars skulpturer står alene. Hennes skulpturer er innkjøpt av et flertall av de svenske kommuner og landsting og private samlere blant annet i Sverige, Norge, Belgia, Italia, Østerjke og USA og hun har hatt mange solo og gruppeutstillinger siden hun startet sin kunstnerkariere i begynnelsen av nittitallet.

 

 

Peder Istad (1968)

Han er født i Molde og bor og arbeider med sine skulpturer i Bohuslen, Sverige. Han er en høyt anerkjent Nordisk billedhugger som har hatt et stort antall utsmykkingsoppdrag i Norge og i Sverige og i flere andre land.

Han har blant annet hatt mange utsmykkingsoppdrag i på begge sider av Mjøsa, Oppland og Hedmark fylke/Innlandet. Sin utdannelse har han fra Statens håndverk- og kunstindustriskole, Oslo, Kunstakademiet i Reykjavik, Island og Asker Kunstskole.

Peder Istad Ønsker at skulpturene skal gjøre oss i stand til å undre oss og utforske det etablerte samtidig som kunsten har i seg dimensjoner av respekt og Verdighet.  Skulpturene er hogget ut i ulike typer av granitt i ulike farger og valører. Gjennom formgivning og bearbeiding ønsker han at brukere skal lokkes til materialet for å ta på, sitte på hvis det er mulig og omfavne skulpturene. Overflatene har ulike taktile kvaliteter fra grove til myke og blankpolerte overflater.

Her i vår region, i Ringsaker Kommune på Tingnes finner vi skulpturen Åretak  som referer til båttrafikken og den livsviktige kontakten mellom bygdene rundt Mjøsa. Skulpturbenken er abstrahert form av den delen åreskaftet går over i årebladet. Åra brukes til fremdrift og til å styre farkosten.

Åretak symboliserer også Kong Haralds evne til å mobilisere folket til ”å ta i et tak” i en verden der mennesker er på flukt fra krig og elendighet. Benken symboliserer at vi alle sitter i samme båt og at her er det plass til alle på tvers av religion, kulturell tilhørighet, kjønn og alder. Det er så absolutt vært å ta seg en tur til Tingnes for å betrakte Åretak

som er utført i grå bohusgranitt og er et bestillingsverk fra Ringsaker Kommune i anledning Kongeparet 80 år.

 

 

Fredrik K.B. (1978)

Han bor og arbeider som billedhugger med sine skulpturer i Nederland i Norge og  har hatt mange separate og kollektive utstillinger i inn og utland.

Fredrik K.B.  arbeider med skulpturer i marmor, granitt, masikvarsitt og larvikitt.  Han har en allsidig bakgrunn som billedhugger i miljøet i Pietrasanta, Toscana Italia.

Fredriks skulpturer er ikke abstraksjoner, de er ikke en gang abstrakte, men høyst konkrete.  De er bilder hugget fra fjellet,  inkarnert fra moder jord, fra materien selv.

Skulptur tilhører de eldste kunstformer vi mennesker kjenner til. Den lille fruktbarhetsgudinnen kjent under navnet Venus fra Willendorf er fra Paleolittisk alder. (den eldste delen av steinalderen)

Senere ble skulpturene høyere og slankere og sivilisasjonsbærende. De dannet bilder av faraoer, guder og gudinner, de ble mystiske skikkelser, templenes tjenere og hemmelighetens voktere.. Fredrik K.B. `s skulpturer bærer assosiasjoner til urbilder fra det gamle Egypt og Mesopotamia. Steinen danner lag på lag, skåret inn i fjellet som bånd, eller glitrer i krystallskimrende kvarts.

Hamar og galleri HERVOLD hadde sitt første møte med hans skulpturer høsten 22 og de er nå synbare i mange hjem i vår region og en av de største skulpturene møter vi utenfor hovedinngangen på CC Stadion på Hamar. Han er synbare og innkjøpt i flere land rundt i verden. Fredrik KB er blant de viktige billedhuggere i Norge og vi har hans skulpturer tilgjengelig i galleriet gjennom hele året.

 

 

Rolf Jacobsen (1976) er bosatt i Mariager på Jylland, Danmark hvor han har sitt atelier. Han har også vært bosatt og arbeidet med sin kunst i Italia i mange år og har vært assistent under mange høyt anerkjente italienske billedhuggere og hvor han også var assistent for den høyt anerkjente internasjonale kunstneren og ekspresjonisten Nicolas Carone i 10 år. Rolf Jacobsen har sin utdannelse blant annet fra Internasjonal School of Art i Umbria ,Italia.

 

”Et minne- Da jeg begynte å arbeide med  skulpturen var det som om jeg ble ført gjennom ukjente stier, skulpturen føltes nesten levende og visste hvor den skulle.  Ofte ser det ut til at skulpturen har ventet på meg. Akkurat som Michelangelo søkte å frigjøre liv som allerede ventet på ham i en marmorblokk, så søker jeg det i trærne mine, med deres stammer, greiner og kvister.  En utsikt-  oppfatter naturens skjulte signaler:  Jeg finner ledetråder i mine nøye utvalgte trestykker, hvor jeg skaper en bevegelse som har en følelsesmessig betydning for meg, samtidig som jeg alltid holder det ferdige verket åpent for betrakterens egen tolkning.  Resultatet er ofte tvetydig, akkurat det samme som skjer i musikk og litteratur, kan betrakteren bli trukket av maleriet eller skulpturen og finne seg selv i nye sinnstilstander som de aldri har sett eller forestilt seg før dette punktet i livet”    

Rolf Jacobsen har hatt flere separatutstillinger og deltatt på mange gruppeutstillinger i Danmark og flere andre land og vært med på den sensurerte vårutstillingen i Charlottenborg i København. Han har hatt flere separatutstillinger i Milano og New York og flere museumsutstillinger i Amerika og er for tiden blant annet tilknyttet et galleri i Philadelphia (USA). Rolf Jacobsen har også bodd i New York noen år hvor han ble introdusert av Nicolas Carone som senere resulterte i at han ble assistent for den amerikanske billedkunstneren Beverly Pepper i Italia, i fem år. Rolf Jacobsen er innkjøpt med flere større verk av offentlige og private samlinger.

SOMMERHAPPENING

 

10. juni til 10. august

Morten Abel

Fru Bugge

Lavrans Borgen

Lea Alstad

Ronny Bank

Daniel Franck

Ståle Gerhardsen

Guttestreker

IMG_4649.jpg

MA$ARATI

maleri og grafikk

 

13. mai til 3. juni

Mathias MA$ARATI Hagen (født 1991) på Hamar.

MA$ARATI går sine egne veier og skiller seg bemerkelsesverdig ut med sitt noe uvanlige billeduttrykk. I hans uttrykksform oppleves en lekenhet og en fargebruk som overgår det meste. Stilen som vi møter i hans malerier og som gjenspeiler seg i klesdesign, tatoveringer, skulpturer og smykker har vekket oppsikt gjennom flere år og gjort han til en høyt anerkjent billedkunstner nasjonalt og internasjonalt. I hans kundekrets finner vi trendsettere og tungvektere fra hiphop og popkulturen, som blant annet Post Malone. Hans verk er også innkjøpt av flere store norske samlere av samtidskunst.  MA$ARATI  beskrives som et skikkelig friskt pust i norsk kunstliv med sin spontanitet og uredde fremførelser fylt med dynamikk og energi. Han maler ut sine følelser i en eksplosiv spontan og ren form hvor blomster, dyr, og gjerne abstrakte figurer dominerer lerretet og hvor det oppstår en tematikk som spenner fra ensomhet og sinne til empati og ikke minst kjærlighet. Han er en totalt utendensiøs billedkunstner som bryr seg lite om hva andre mener. Han maler for sin egen del og på den måten har han skapt seg sin egen billedverden og stil som har nådd langt utover landets grenser og hvor han har oppnådd en stor respons på sine kunstverk i alle alderssegmenter.

MA$ARATI er vokst opp på Hamar og flyttet til Trysil som tenåring for å ta idrettsfag og stå på snowboard. Etter hvert ble snowboard byttet ut med kunst og i 2014 begynte han på Einar Granum Kunstfagskole i Oslo. Han oppnådde gjennom sin formsans en enorm utvikling og i dag er han en hyllet og ettertraktet billedkunstner og hans kunstkarriere når stadig nye høyder. Han bruker forskjellige malingsteknikker i sine malerier med alt fra oljemaling, akryl og oljestift.

Han er i dag bosatt i Oslo og har sitt atelier på Fornebu.

MA$ARATI har siden 2019 hatt flere store soloutstillinger blant annet i Kunstbanken  Hamar, Fine Art Oslo, Gategalleriet Bergen, Galleri Hervold Stavanger, og har også deltatt med utstilling på Van Der Plas Gallery New York. Nå viser han en stor solo utstilling i Galleri Hervold på Hamar fra 13. mai til 3. juni 2023 med malerier, tegninger, skulpturer og smykker.

masarati logo hamar.png

ROAR KJÆRNSTAD

maleri

 

15. april til 5. mai

Roar Kjærnstad født 1975, Stange

Utdannet ved Nansenskolens kunstlinje, Lillehammer og Royal Art Academy, Antverpen.

 

I Roar Kjærnstads malerierier er det gjerne fragmenter fra forskjellige opplevelser av virkeligheten som er satt i en kontekst og hvor han lager et nytt narrativ. 

Som han selv sier, jeg kan mange ganger se en hendelse på en kafé eller ute i skogen, hvor jeg prøver å trekke ut et glimt av en bevegelse som jeg kan arbeide videre med. Målet er å skape et nytt narrativ, som om å børste støv av ukjente fotografier man overhodet ikke har noe forhold til. 

Dette har blitt et gjennomgående tema for hans prosjekter som billedkunstner. Han vet selv ikke helt hvorfor han  gjorde det, men det er som jeg trekkes inn i det hver gang jeg starter med noe nytt, som han selv sier det. Som billedkunstner er hans mål å hente frem noe ukjent gjennom det konkrete, grave ned i det ukjente på baksiden av hva han ser. Han er også en svært dyktig og anerkjent portrettmaler og når han portretterer er han ikke interessert i å male personen slik personen fremstår, men det er personen bak ansiktet som er interessant.

Han har hatt flere separatutstillingen i inn og utland og deltatt på mange gruppeutstillinger. Han innkjøpt av flere offentlige institusjoner og har hatt flere utsmykkingsoppdrag.

Roar Kjærnstad er blant de viktigste billedkunstnere/malere av vår samtid.

20230224_104729.jpg

KARI BJERTINGSTAD

maleri

"Mitt møte med Munch"

9. MARS -25. MARS

Kari Bjertingstad har tolket Edvard Munch sine malerier på sin helt spesielle måte og har nå valgt å vise sine humoristiske og lekende tolkninger til glede for offentligheten. Hun presenterer 10 malerier fra 9. til 29. mars i galleri Hervold, Hamar.

Kari Bjeringstad er en autodidakt billedkunstner hvor alle maleriene er et resultat av tanker, eksperimenter, skisser og utprøving av forskjellige teknikker gjennom mange år. Å male og tegne har alltid vært en viktig del av hennes liv, som har ført henne dit hvor hun nå har kommet med sine egne helt spesielle utrykk som billedkunstner.

Fra 1986 til 1997 bodde og jobbet Kari i Tyskland/Kirchzarten, det var her hun begynte å eksperimentere med akvarell. Etter flere år hadde hun sin første separatutstilling i Kirchzarten, og senere utstillinger i Freiburg.
I 1998 flyttet hun tilbake til Norge og fortsatte med sine naturalistiske akvareller og begynte etter hvert med oljefarger, men i den senere tid har hun for det meste malt med akrylfarger.
De fleste av hennes valgte motiver kommer nå fra Hamar hvor motivene er hentet fra kjente bygninger og steder, malt med fantasi og lekenhet med rikelig av farger. Hun har hatt flere separatutstillinger og deltatt på flere kollektivutstillinger og noen av hennes arbeider er synbare på Koigen, Hamar.
Kari var også en av 39 billedkunstnere fra hele verden og den eneste fra Norge, som ble plukket til å være med på det store internasjonale kunstprosjektet «The big dream». Denne utstillingen ble vist fram i 20 utvalgte land og byer rundt i verden, Hamar var en av disse byene.

Utstillingen hun nå presenterer med 10 malerier i Galleri Hervold er en billedserier som hun kaller «Mitt møte med Munch»

VELKOMMEN!

Madonnas morgen_.jpeg

OLAF KARLSEN

maleri

11. FEBRUAR - 4. MARS

Velkommen til utstillingsåpning med billedkunstneren

OLAF KARLSEN fra Farsund/Lista.

ODD R. ANTONSEN STORBAND spiller ved utstillingsåpningen.

Olaf Karlsen viser kunstverk som han har arbeidet med gjennom flere år, en utstilling full av farger og energi i god harmoni og balanse. Studier og utprøvning i spennet mellom ekspresjonisme og det konstruktive er veldig krevende og spennende, dette er også drivkraften og hvor fargen hele tiden har vært hovedsaken i hans malerier. Form og farge hører sammen og er det sentrale ut i fra et personlig intimt samspill. Å ha god kunnskap om maleriets innerste vesen bygget på klassiske prinsipper fra de gamle mestre til modernismen, har for Olaf Karlsen hatt stor betydning. Vi har formidlet hans malerier gjennom flere år og han er innkjøpt av mange bedrifter i utsmykkingssammenheng og finnes i mange hjem i Hamarregionen og ellers i landet. 

 

galleri HERVOLD

ÅRET 2022

bottom of page